Raklap alkalmazási technikák

Természetesen a különböző alkalmazási területeken más-más raklap a legoptimálisabb. Hogy a rengeteg alkalmazási terület közül csak néhányat említsek, pl. légi szállításnál célszerű a csekély tömeg miatt papírraklapot választani, ha a teherbírása megfelelő. A légi logisztikában igen elterjedtek az alumínium raklapok is, az IATA (Inernational Air- Transport Association) már szabványosította is a légi alumínium raklapokat. Tisztatérben történő gyártásnál, a gyógyszeriparban, élelmiszeriparban mindenképp ajánlatos alumínium vagy műanyag raklapot használni. A háztartásvegyiparban nagy raklapforgalom esetén megfelelőek a fa raklapok. Hűtőházakban jól alkalmazhatók azok az alumínium raklapok, amelyek csúszásmentesek, a lábak összekötő profilján egy csúszásmentesítést lehetővé tevő szalag felragasztásával készülnek.

Gazdaságossági, környezetvédelmi szempontból is preferáltak a többutas raklapok. Egy értékes plusz, ami a választást megkönnyíti, az RFID alkalmazásának lehetősége. Bár napjainkban még nem olyan elterjedt, de a jövőben bizonyosan hozzátartozik a modern logisztikához a rádiófrekvenciás azonosítás. Az alumínium és a műanyag raklapok egyértelműen alkalmasak erre. Méretpontosság és tömegállandóság szempontjából is az alumínium és a műanyag raklap a legmegbízhatóbb. Tökéletes alaktartás, precíz gyártástechnológia, kiváló anyagtulajdonságok, ezek a legjellemzőbbek mind a műanyag raklap mind az alumínium raklap esetében. Talán egy picit az alumínium felé billen a mérleg nyelve, mivel kisebb a tömege, kevesebb a termékdíj és a felülete egyenletesebb, ezáltal még könnyebben tisztítható, mint a műanyag raklap, amelynél a sorjaképződés zavaró lehet és az alumíniumnak nem korlátozott a hőmérséklettűrése.

Természetesen minden esetben az adott alkalmazási területen funkcionálisan megfelelő, költséghatékony raklapot célszerű választani, figyelembe véve a környezetvédelem érdekeit is.