Az EPAL 2017. május 1-el megszünteti az UIC-vel kötött csereképességről szóló megállapodását.

Az európai raklappiac minősége; az emberek, a termékek és a logisztikai folyamatok biztonsága elsőbbségi jogot élveznek. Éppen ezért az EPAL azonnali javasolt megoldása a következő: megszünteti az EPAL Euro raklapok UIC/EUR raklapokra történő cseréjét.

Düsseldorf, 2017. március 1. – Az Európai Raklap Szövetség e.V. (EPAL) elnöksége 2017. február 21-én egyhangúlag úgy döntött, hogy 2017. május 1. hatállyal felmondja az EPAL és a Rail Cargo Austria AG (RCA) közötti csereképességről szóló megállapodást.

2014. októberében az EPAL megegyezett az RCA-val, az UIC raklap munkacsoportot irányító vasúttársasággal, hogy az EPAL Euro raklapok és az UIC/EUR raklapok egymással cserélhetőek.

Az EPAL, most az EPAL Euro raklapok UIC/EUR raklapokra való cseréjének megszüntetését javasolja. Az EPAL elnöksége ezt a lépését azzal indokolta, hogy az UIC az elmúlt években komoly hiányosságokat mutatott fel a minőségbiztosítás területen, valamint a hamis UIC/EUR raklapok Európai Unióba való importja elleni sem lépett fel hatékonyan.

A raklap felhasználók helyzetének megkönnyítése érdekében a 2017. február végéig elkészült UIC/EUR raklapok, az átmeneti időszak végéig, azaz 2021. december 31-ig továbbra is cserélhetők.

Martin Leibrandt, az EPAL ügyvezetője szerint „az EPAL nem tudja tovább garantálni, hogy az UIC/EUR raklapok is megfeleljenek azoknak az ipari, kereskedelemi és logisztikai elvárásoknak, amelyeknek az EPAL Euro raklapok megfelelnek. Az EPAL raklapok és az európai raklappiac minőségét és biztonságát különösen veszélyezteti a hamis UIC/EUR raklapok ellenőrizhetetlen importja. Az EPAL által végzett kutatások szerint, több mint négy millió hamis UIC/EUR raklap érkezett eddig az Európai Unió területére Ukrajnából és ez a szám folyamatosan nő. A kelet-európai országokban nagyrészt UIC/EUR raklap hamisítás folyik, mivel a vámhatóságokkal és az ügyvédekkel való együttműködésének köszönhetően az EPAL Euro raklapok hamisítása kockázatosabbá vált. Az EPAL felelősséget vállal az EPAL Euro raklap és az európai raklappiac minőségéért és biztonságáért. Az ipar, a kereskedelem és a logisztikai terület szereplői számítanak ránk.”

Hivatalos közlemény itt!

Bármilyen kérdés van ezzel kapcsolatban, kérem forduljon bizalommal hozzánk! Írjon üzenetet vagy hívjon minket +36 21 252 6151 vagy +36 20 665 6052!