Az intelligens logisztika alapja a raklap

Sokféle méretű, anyagú, konstrukciójú raklap van a magyar piacon is. A világon a raklap  gyártás eléri a fél milliárd elkészült darabot is  évente. A logisztikai folyamatok zavartalan, akadálytalan működése valamint gazdaságossága szempontjából nem közömbös milyen raklap vásárlás mellett döntünk. Ma már nem csak alternatív megoldásként kínálják a gyártók a papír, az alumínium és a műanyag raklapokat a fa raklapok helyett.

Méretek

A leggyakoribb európai méreteket tekintve van euro raklap, ipari raklap, félraklap és speciális követelményeknek megfelelő egyedi  raklap. Az euro raklapot egész Európa ismeri, ilyen méretű rakományhordozót használnak a legtöbb európai országban, ezért a 800 x 1200 mm méret standard paletta méretként terjedt el EUR jelöléssel. Az ipari raklap 1200 x 1000 mm (EUR2) vagy 1000 x 1200 mm (EUR3), világszerte elterjedt, gazdaságos megoldás tengeri, közúti illetve vasúti szállításnál. A logisztikai gyakorlat azt mutatja, hogy a félpaletta is elég gyakori méret, 800 x 600 mm, EUR6 jelű, könnyen kezelhető. Az ISO 6féle palettaméretet definiál, földrészenként más-más méret a legelterjedtebb.

Anyag

A raklapok anyaga fa, papír, fém vagy műanyag. Említést érdemelnek még az egyéb anyagból, préselt fából, rétegelt fából illetve polisztirol habból készült raklapok.
A legszélesebb körben a fa raklapok terjedtek el, amelyek szárított vagy gyalult fenyőből illetve nyárfából készülnek. A papír raklapok 2, 3 vagy többrétegű hullámpapírlemezből illetve méhsejt szerkezetű papír fedélből állnak, és különböző profilú ragasztott vagy tűzött talpakkal, lábakkal vannak ellátva. A műanyag raklapok anyaga HDPE vagy PP tiszta anyag illetve poliolefin vagy PET reciklátum. A gyártástechnológia a fröccsöntés. A fém raklapok anyaga ötvözött alumínium profil, talpas vagy tuskós kivitelben készülnek. A kötések hegesztettek.

Kezelhetőség

Kezelhetőség szerint 2 vagy 4 oldalról mozgatható raklap létezik.

Felhasználás

A felhasználás szerint megkülönböztetünk egyutas raklapot vagy többutas raklapokat. Természetesen számos más rendszerezési szempont van, de talán ezek a legfontosabbak.