Műanyag vagy fa raklap? Előnyök és hátrányok

Ha raklapokról beszélünk bizonyára mindannyiunknak elsőnek a hagyományos fa, EUR raklapok, illetve egyutas raklapok jutnak az eszünkbe. Az utóbbi időben azonban megjelentek a műanyag raklapok is. Az, hogy melyik típust részesítjük előnyben, függ a felhasználás helyétől, módjától és az árutól is.

Lássuk, mely érvek szólnak a különböző raklap típusok mellett, illetve ellen.

EUR raklapok, valamint az egyutas raklapok előállítása költséghatékonyabb, és a környezetet sem terheli. Sérülés esetén javításuk, az elemek cseréje egyszerű és gyorsan kivitelezhető folyamat. Nagy teherbírásúak, és viszonylag hosszú élettartamúak. A fa felülete nem sima teljesen, így tökéletes a tapadása, a különböző áruk nem csúszkálnak a felületén. A használt raklapok, melyeket a logisztikai folyamatokból már kivontak számos módon újrahasznosíthatóak, például, remek bútorok készíthetők belőlük.

A hagyományos fa raklapoknak azonban több „természetes” ellensége is van, melyek ellen védekezni nem mindig egyszerű feladat. Az esőtől és nedvességtől a fa megszívja magát, bedagad és deformálódik, de a túlzott UV sugárzásnak kitett raklap is deformálódik, mivel a fa elkezd kiszáradni és berepedezni, így veszíthet teherbírásából és ellenálló képességéből is. A nedvesség hatására a gombásodás és penészedés is megjelenhet a raklapokon, melyeket eltávolítani, letakarítani nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet. Különböző rovarok (például szú) előszeretettel költöznek be a fából készült bútorokba, tárgyakba és eszközökbe, így az EUR és egyutas raklapok sincsenek teljesen biztonságban velük szemben.

A műanyag raklapok egyik nagy előnye, hogy könnyűek, súlyuk kb. fele a fa raklapokénak. Rendkívül ellenállóak, nem ártanak nekik a különböző időjárási viszontagságok és élősködők sem rágják meg vagy károsítják a szerkezetüket. Tisztításuk és fertőtlenítésük egyszerű, nem telepszik meg rajtuk sem a penész, sem a gombásodás. A műanyag raklapok lába az igényeknek megfelelően állítható.

Előállítási és bekerülési költségük magas, valamint a gyártási folyamat sem környezetbarát, legalábbis nem annyira, mint a fa raklapok esetében. Felületük sima, így az áru könnyen lecsúszhat róla. Sérülés, törés esetén a műanyag raklapok javítása nem lehetséges. Kisebb a teherbírásuk, mint az EUR raklapoknak.

Láthatjuk, hogy mind a két típusnak megvannak az előnyeik és hátrányaik. Válasszunk cégünk profiljának megfelelő raklapot, hogy mind a szállítmányozás, mind a raktározás a lehető legoptimálisabb legyen.